Určite sa vám aspoň raz v živote stalo, že ste potrebovali kúpiť darček a vás nič nenapadá. Pekný, možno aj luxusný ale stále praktický darček pre manžela či manželku na vianoce či okrúhliny. Alebo darček pre dlhoročného kolegu ktorý odchádza do dôchodku, z ktorého by mal zaručene radosť a na vás dlhoročnú spomienku. Ale čo […]

Bez ohľadu na to z akej ocele je nôž vyrobený, skôr či neskôr je nutné ho nabrúsiť. Japonské nože sú charakteristické ostrosťou, ktorá je výsledkom okrem iného ich brúsenia. Nože je ideálne brúsiť priebežne, najlepšie však skôr ako sa stanú pritupé, vtedy si ich dobrúsenie na pôvodnú úroveň vyžaduje najviac času a energie. Veľa sushi majstrov svoje nože brúsi dokonca […]

Japonské kuchynské nože sú špičkovým pomocníkom každého domáceho ako aj profesionálneho kuchára. Na to aby nože dobre slúžili roky je potrebné dodržiavať niekoľko základných pravidiel: 1. Nôže nikdy neumývajte v umývačke riadu – agresívne chemikálie a blízkosť ostatných kuchynských pomôcok môžu skrátiť jeho životnosť a spôsobiť jeho poškodenie a vytupenie. Nôže hneď po použití opláchnite pod […]

V apríli 2015 v relácii Kassensturz švajčiarska štátna televízia SRF v náročnom teste otestovala 12 kuchynských nožov rôznych, aj prémiových značiek. Jury zložená z profesionálnych kuchárov a špecialistov na brúsenie a výrobu nožov hodnotila nože podľa ich užitkovej hodnoty a ergonómie. Druhá polovica testu pozostávala z náročných laboratórnych testov, kde sa okrem drop testov (20 […]

Značka KAI vznikla v roku 1908 v Japonskom meste Seki (prefektúra Gifu) a už viac ako 100 rokov sa špecializuje na produkciu mimoriadne ostrých a kvalitných kuchynských nožov. Mesto Seki je preslávené svojou 800 ročnou tradíciou výroby špičkových samurajských mečov a z tejto tradície a know-how ťaží tiež značka KAI. Dodnes sa značná časť jej výroby spolieha […]