Starostlivosť o japonské kuchynské nože

Japonské kuchynské nože sú špičkovým pomocníkom každého domáceho ako aj profesionálneho kuchára. Na to aby nože dobre slúžili roky je potrebné dodržiavať niekoľko základných pravidiel:

1. Nôže nikdy neumývajte v umývačke riadu – agresívne chemikálie a blízkosť ostatných kuchynských pomôcok môžu skrátiť jeho životnosť a spôsobiť jeho poškodenie a vytupenie. Nôže hneď po použití opláchnite pod tečúcou vlažnou vodou a osušte handričkou do sucha. 

2. Nôž neuskladňujte voľne s ostatnými nožmi alebo príborom – nože by mali byť vždy zabezpečené pred kontaktom s inými predmetmi ktoré môžu spôsobiť ich poškodenie alebo vytupenie. Ideálne je nože odkladať do magnetických držiakov na nože alebo do blokov na nože, tie ich ochránia pred poškodením. Okrem ochrany budete mať nože štýlovo uložené stále na očiach a skrášlia vám tak kuchyňu. Ak už nôž musíte odložiť do zásuvky, uložte ho do blade guard puzdra, aby ste predišli zraneniam rodiny a poškodeniu noža.

3. Na rezanie používajte len drevenné alebo plastové dosky na krájanie – mramorové, sklenné alebo keramické dosky nôž vytupujú a môžu ho poškodiť.

4. Používajte nôž výhradne na to, na čo je určený – ak si kúpite špecializovaný nôž optimálne navrhnutý na plnenie konkrétnej funkcie, nepoužívajte ho na iné úkony (napríklad nôž Nakiri vyzerá ako čínsky sekáčik na kosti, avšak už pri prvom pokuse sekať s nim kosti si ho veľmi pravdepodobne poškodíte)

5. Ocieľka sa nepoužíva na brúsenie noža, ale len na vyrovnanie hrany čepele – pre nabrúsenie noža použite keramický brúsny kameň alebo špecializovanú elektrickú brúsku na nože. Ak sa na brúsenie necítite môžete nám ho doniesť alebo poslať a my vám ho nabrúsime na profesionálnej brúske.

6. Nôž hneď po použití utrite handričkou alebo kuchynskou utierkou do sucha a odložte na miesto – nikdy ho nenechávajte pohodený v kuchynskom dreze, môžete sebe alebo svojim blízkym spôsobiť zranenie